De Belastingdienst gaat digitaal en de blauwe enveloppe wordt in stappen uitgefaseerd. Maar hoe gaat dat concreet werken? En welke data moet je als belastingplichtige of ontvanger van toeslagen in de gaten houden?

De fiscus wil af van brievenpost en stapt in fasen over op digitale berichtgeving. Het besluit hierover viel medio oktober toen de wet elektronisch berichtenverkeer werd aangenomen. Per in november wordt de overstap richting een volledig digitaal berichtenverkeer in gang gezet.

Belastingplichtigen wordt aangeraden om zo snel mogelijk hun account op mijnoverheid.nl te activeren met hun DigiD-code, zodat ze de digitale post van de fiscus kunnen ontvangen. In mijnoverheid.nl komen overigens ook andere berichten binnen, zoals de status van rijbewijzen en de WOZ-beschikking over de fiscale waarde van de eigen woning.

Belastingdienst: van blauwe enveloppe naar digitale post

In de praktijk verschilt de invoering de digitale post voor verschillende belastingplichtigen. Koepelorganisatie SRA voor belastingadviseurs en accountants maakte een aardig overzicht. SRA wijst erop dat voor elk soort bericht de afschaffing van de papieren versie twee jaar na de introductie van de digitale versie van kracht wordt.

In de praktijk betekent dit dat als eerste de dienst Toeslagen (zorg, huur) aan de beurt is, omdat die al twee jaar digitaal actief is. Dus vanaf 2016 gaat deze dienst met mijntoeslagen.nl geheel digitaal.

Voor particulieren die aangifte moeten doen voor de inkomstenbelasting is het aangifteproces pas in 2018 volledig gedigitaliseerd. Belangrijke data voor de digitalisering van de post van de fiscus zijn als volgt:

  • 2016: toeslagen
  • 2017: uitnodigingsbrief voor belastingaangifte 2017 en voorlopige aanslag 2017
  • 2018: aangifte en aanslagen

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl